Biografier, tekster, samleri og andet om dansk beat

Jeg har her samlet nogle historier fra gamle avisudklip og andre dokumenter jeg har haft adgang til. Som noget nyt kan du nu også virtuelt bladre i mine gamle numre af Superlove. Du finder her alle numrene fra 1969 og frem til det sidste blad der udkom i november 1970 (nr. 38). Numrene 1-14 fra 1967 og 1968 (de tre første under titlen Love) har jeg endnu ikke alle af, så de er endnu ikke affotograferede. Udover min gymnasie rapport om "Dansk Beat" i 1989, var den første rigtige historie jeg skrev den om YOUNG FLOWERS. Peter Ingemann og Jens Andersen fra Universal Music inviterede mig som fan til at skrive covernoterne om gruppen da de to plader blev genudsendt på CD i 1998 ("Young Flowers 1968-69)". Du kan læse min historie om gruppen her eller studere de syrede tekster med Walt Whitman inspiration her.

Sammen med YOUNG FLOWERS var den væsentligste danske beatgruppe i tresserne THE BEEFEATERS med PETER THORUP. BEEFEATERS samarbejde med POVL DISSING om flere singler og en enkelt plade. Jeg samlede på et tidspunkt anmeldelser og foromtaler af deres legendariske lp og beskrev heri historien om pladen der ofte blot omtales Nøgne øjne. Teksterne til pladen kan du også læse her.

Tresserne i Danmark bød selvfølgeligt også på hippiegruppen STEPPEULVENE [se mine links] og MAXWELLS som jeg samlede en lille historie om her. Sidst i tresserne gik det stærkt og der kom lige pludseligt udgivelser med rigtigt mange gode danske grupper. Af disse grupper har jeg bidraget til omslagsnoterne af to PAN cder fra Karma Records der begge bød på ikke tidligere udgivet musik med gruppen.

Enkelte af pladerne fra dengang havde teksterne trykt sammen med pladen. Det var for eksempel tilfældet med den første CULPEPER'S ORCHARD plade som du kan læse ved at klippe på linket. Du kan også læse teksterne til MIDNIGHT SUN pladerne her. Til tider var teksterne ikke trykt sammen med pladen, som for eksempel Spectator selskabets udgivelse af MOSES fra Esbjerg. Deres rå lyd og flippede tekster fik mig til at aflytte pladen. Rent flip, eller som de sagde dengang, what a trip.

Samleren

Jeg samler på musik og kultur fra dengang og her er lidt mere om de forskellige medier jeg samler på:

Optagelser

Selvom mange af grupperne fra dengang fik udsendt plader, var der en del der ikke havde det samme held. Andre grupper havde måske et rigtigt godt live show, men havde svært ved at genskabe deres optræden i et lydstudie uden publikum. Derfor er alternative optagelser utroligt vigtige som dokumentation for musikscenen fra dengang. De bedste optagelser blev uden tvivl foretaget af Danmarks Radio og jeg har her samlet en liste over samtlige live udsendelser i radioen 1965-1976 [download PDF] og TV 1968-1974 [download PDF]. Desværre var der dengang ikke vision nok hos ledelsen i DR til at gemme optagelserne og de fleste af udsendelserne på listerne findes ikke længere i arkiverne. Skulle du ligge inde med optagelser er jeg meget interesseret i at udveksle detaljer om dem og eventuelt forestå en kopiering. Jeg kan evt. også udveksle rigtigt mange forskellige optagelser fra Danmark mod optagelser jeg ikke har kendskab til. Jeg har her kort forklaret lidt mere om hvad alternative optagelser er og hvad min samling består af.

Blade og bøger

Det mest markante blad i tresserne hed Superlove. Det var ikke et pornoblad på trods af titlen og nogle af illustrationerne, det var heller ikke et decideret musikmagasin, men nærmere et kulturblad for den danske ungdom og i særdeleshed, den danske undergrund. De 38 numre fra 1967 til 1970 er idag sjældne og ofte meget slidte. Et andet blad dengang var Wheel som udsendte 14 numre fra 1968 til -vistnok- 1969 (de er ikke daterede). Deres blade var mere musikorienterede og bragte ligesom Superlove hyppige interviews og artikler om udenlandske og danske grupper. Jeg er meget interesseret i at udveksle blade eller anskaffe numre jeg mangler.

Et nummer af Børge fra 1967. Den 'hasch' rygende gruppe fra forsiden var Steppeulvene

Plader

Her finder du en kort oversigt over danske beat singler (1967-1973) [oplysningerne er fra bøgerne Dansk Rock (Gjedsted, 1985) og Dansk rock diskografi 1969-1976 (Nørgaard, 1992)]. Der findes oplysninger om lperne andre steder, en del er derudover genudsendt og kan findes i de fleste specialbutikker (se f.eks. www.karma.dk). 

Steppeulvenes singler uden Eik eller Stid er en perle i enhver hippiesamling.

Film og andet

Der findes mig bekendt ikke mange film med dansk musik på DVD (undtagelsen er Thy filmen), men jeg har her samlet en liste over film og kortfilm med dansk beat jeg har kendskab til [lånt fra bøgerne Dansk Rock (Gjedsted, 1985) og Statens Film Centrals arkiv].